Jak pozbyć się frostingu ze świecy lub wosku zapachowego?
Czym jest frosting?
Frosting to naturalne zjawisko, które występuje w świecach i woskach zapachowych wykonanych na bazie soi lub soi z domieszką innych wosków roślinnych. Jest to biały osad lub pęknięcia na powierzchni świecy, które wyglądają jak niewielkie kryształki lodu. Frosting nie wpływa na jakość palenia świec, jednak może wprowadzać niepożądane zmiany w ich wyglądzie. Najczęściej występuje na powierzchni wosku. Efekt ten pojawia się najczęściej, gdy jest duża różnica temperatury pomieszczenia w stosunku do temperatury
zalewania wosku. Przyczyną może być także zbyt duża ilość barwnika lub źle wymieszany barwnik, olejek zapachowy.
Choć frosting nie wpływa na wydajność czy zapach twoich świec sojowych i wosków zapachowych, wygląda on nieestetycznie. Jeśli chcesz pozbyć się frostingu i uzyskać idealnie gładką powierzchnię, oto kilka prostych kroków, które możesz podjąć
1.Stabilizacja temperatury: Przed rozpoczęciem procesu tworzenia świec i wosków, upewnij się, że temperatura w pomieszczeniu jest stabilna. Unikaj skokowych zmian temperatury, które mogą wpływać na jakość świec i wosków.
2. Roztapianie,zalewanie wosku i dodawanie dodatków w odpowiedniej temperaturze: sprawdź zalecenia producenta odnośnie temperatury roztapiania i zalewania wosku - zazwyczaj wynosi ona około 70-80°C. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, zbyt wysoka może to doprowadzić do wystąpienia białych plam, pęknięć, deformacji wosku. Zwróć uwagę na ilość zapachu i barwnika jaką dodajesz do swoich świeczek i wosków zapachowych. Olejek zapachowy powinien być dodawany w bezpiecznym stężeniu % tak samo barwnik w odpowiedniej proporcji do wosku. Bardzo ważne jest także dokładne mieszanie wosku z olejkiem, optymalnie 2 minuty.
3. Czyste pojemniki: sprawdź czy Twoje pojemniki i formy są czyste i suche. Źle przygotowe naczynia wpływają na wygląd końcowy świec i wosków.
4. Po zakończeniu produkcji, pozwól swoim świecom i woskom stopniowo schłodzić się w tym samym pomieszczeniu. Wstrzymaj się od przenoszenia ich z jednego miejsca do drugiego, zwłaszcza jeśli różnią się temperaturami.
Jak pozbyć się frostingu?
1. Gdy pojawi się na powierzchni wosku, użyj suszarki lub opalarki i rozpuść wosk. Po zastygnięciu efekt powinien zniknąć.
2. Gdy pojawi się po boku naczynia, ogrzej to miejsce suszarką.
3. Jeśli te dwa sposoby nie pomogą, przetop zrobioną świecę i zalej pojemnik jeszcze raz. Unikaj zbyt wysokiej temperatury podczas przetapiania, ponieważ
zapach może się ulotnić.
Jeśli chcesz skrócić swój czas na naukę robienia świeczek sojowych i wosków zapachowych to zapoznaj się z pakietem moich e-booków: https://soy.com.pl/oferta/tworz-swieczki-sojowe-jak-profesjonalistajak-stworzyc-woski-zapachowezrob-to-sam.-swiece-wolnostojace..html